diumenge, 31 de maig del 2009

Sobre els blocs electorals als TN

Aquests dies estem veient com els periodistes de TV3 expressen la seva queixa pels blocs electorals que els obliguen a informar de la campanya amb un temps cronometrat per a cada partit en funció de la seva representativitat, i no pas a partir de criteris periodístics.

A priori la queixa em sembla raonable. Crec que tota informació que transmetin els informatius ha de resopndre a valroacions que facin els professionals de la informació a partir de criteris periodístics.

Ara bé, si mirem el que passa en mitjans que no estan subjectes a aquesta obligació, podem observar que la qüestió potser no és tant clara. Sense anar més lluny, qui avui hagi llegit La Vanguardia, veurà a la pàgina 18 com el PP fa campanya a Esplugues de Llobregat (amb foto de Vidal - Quadras, Rajoy i Sánchez - Camacho fent botifarres a la graella), a la pàgina 20 com CiU fa campanya a Barcelona (amb foto de Ramon Tremosa tocant el piano) i a la pàgina 22 com el PSC fa campanya a Tarragona (amb foto de Corbacho, Badia i Montilla agafats de la mà).

I ICV-EUiA? I ERC? Doncs el criteri periodístic dels professionals de la informació de La Vanguardia ha decidit que el que ahir va fer ERC i el que ahir va fer ICV-EUiA no tenia interès informatiu.

I el cas de La Vanguardia d'avui no és un cas excepcional. Vist això, potser arribarem a la conclusió que els blocs electorals als informatius dels mitjans públics encara continuen sent necessaris.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Estic d'acord.

Andrés Querol Muñoz ha dit...

L'error en que es basa de la protesta professional dels periodistes de TV3 és que els "criteris professionals" per atorgar més o menys temps a cada opció política els marca la propietat del mitjà, no els periodistes que hi treballen.

Acostuma ha haver una relació bastant directa entre la distribució de temps/espai que els mitjans dediquen a cada opció política, la seva línia editorial i els interessos corporatius dels propietaris.