Pel pont de Sant Joan vaig tenir l'oportunitat de visitar Berlín i, fins avui, no he pogut parar-me una estona i per a escriure algunes coses sobre aquesta ciutat.
Què em ve al cap, ara, després d'haver-hi estat cinc dies?
Història
Camines per Berlín i t'adones que estàs en una ciutat que ha viscut alguns dels episodis més transcendentals de la història del segle XX i, per tant, han marcat i marquen encara el nostre present. El Mur de Berlín (o el que queda d'ell), la porta de Brandenburg o el Reichstag són, de ben segur, alguna cosa més que símbols.
És una ciutat líder en esdeveniments culturals i en equipaments culturals. I el més valorable és que ha aconseguit esdevenir un referent tant pel que fa a la cultura com pel que fa a la contracultura, amb els moviments sòcio-polítics que aquesta comporta. Això segurament és una de les causes de l'heterogeneïtat humana que hi pots trobar.
Els que seguiu la meva passió cinèfila sabeu que vaig trobar un lloc ben especial.
Marlene Dietrich.
Sense comentaris:
Sostenibilitat. O civilització. O el que coneixem com a Europa.
Berlín té aproximadament 3'5 milions d'habitants. Ve a ser el doble de Barcelona. En canvi el trànsit és infinitament menor, i l'ús de bicicletes és infinitament superior. Per tant la qualitat de vida, la qualitat ambiental, fan que sigui una ciutat fàcil per a viure-hi. Aquests dies em vaig adonar què és el que volem dir quan diem que el nostre país en matèria de mobilitat s'ha de posar a l'alçada del que són els països nòrdics i de l'Europa central.
Estupor.
La que causa pensar que un país com aquest, que ha tingut pensadors de la importància de Marx, Engels, Nietsche, Kant o Hegel; Escriptors com Goethe, Heinrich Böll, Thomas Mann o Herman Hesse; Músics com Bach, Beethoven, Schubert, Strauss, Schumann, o Wagner; Cineastes com Murnau, Fritz Lang (austríac però alemany adoptiu) o Lubitsch; Estupor, doncs, que un país com aquest hagi estat capaç de crear també la figura d'Adolf Hitler i de protagonitzar l'Holocaust, un dels episodis més salvatges i tristos de la Història.
4 comentaris:
Hitler va aprofitar una època en la que la gent estava desesperada. El poble més culte del món, en estat de desesperació pot arribar a fer bogeries. Això és una cosa que em fa por, perquè potser estiguem arribant a una etapa amb dificultats paregudes a les dels anys 30 i ja es troben a l'aguait personatges amb un més que dubtós esperit democràtic, com ara Berlusconi. Espere que no tornem a caure en les mateixes errades.
Ei, hola,
Jo també hi vaig estar al maig i estic totalment d'acord amb les teves impressions. Crec que és una de les candidates a viure-hi si decidís marxar de Barcelona. Vaig penjar-ne un post al bloc de les noies del te:
http://chicasdelte.blogspot.com/2008/05/una-mirada-fuga-al-cor-de-la-vella.html
Vas visitar les Taschelles?
Una abraçada (a veure si ens veiem algun dia...)
Quan vulguis quedem i fem un te de llimona.
Hola Roger!
És la primera vegada que escric en el teu blog i és que quan es parla de Berlin, no m'hi puc estar. Hi vaig viure allà durant un mes (la meva parella estava estudiant) i reconec tot el que dius. Berlín és passat, present i futur, Berlín és història en cadascun dels seus racons, història mundial que ha marcat el decurs dels nostres dies, però no ens podem oblidar que Berlín i Alemanya s'han sobreposat a 2 guerres mundials, jo sempre dic que els alemanys estan fets d'una altra pasta, ells han reconegut els seus grans errors i han lluitat per un món millor, ojala a Espanya aquells que tot sabem reconeguessin els errors d'una dictadura que va fer molt de mal (i no estiguessin encara en política).
PD:
1- He estat aquests últims 6 mesos vivint a Roma i ja té raó en "Miquelet", les polítiques que ha iniciat Berlusconi són més que xenòfobes.
2- Des d'una visió d'arquitecte et dic, que el que dius de "menys cotxe i més bici" és pràcticament un somni fer-ho realitat a Barcelona, primer perquè el planejament urbanístic berlinés no s'assembla en res, allà tots els carrers son amples i segon i més important, la mentalitat dels conductors vers els ciclistes, malgrat tot, seguim-ho intentant.
Una abraçada Roger!
Carlos Cordón
Publica un comentari a l'entrada