dimecres, 1 de juny del 2011

Francesc-Marc Álvaro i les acampades

Fotografia extreta de la web acampadabcn.wordpress.com

Sr. Francesc-Marc Álvaro, llegint el seu article sobre les acampades, no em puc estar de respondre algunes coses de les que diu. Per sort, i encara que això pesi a alguns, les xarxes socials permeten posar al comú dels mortals en peu d'igualtat amb els columnistes i opinadors poc acostumats a rebre respostes als seus articles. Aniré seguint els punts del seu article.

Apuntes sobre las acampadas:

1. Piensan que nosotros, los que no estamos en ellas, somos idiotas y no nos enteramos. Es la premisa principal y más fuerte de este movimiento que ha ocupado las plazas. Una premisa que alimenta todos los argumentos, falacias incluidas, que se repiten cada día, en asambleas y a través de las redes sociales. Una premisa peligrosa, tóxica y destructiva que conduce esta protesta –llena inicialmente de ciudadanos de buena fe– a los abismos del pensamiento totalitario: la mayoría silenciosa no sabe nada, la minoría activa y transformadora tiene la razón. El menosprecio, la soberbia y la superioridad moral que exhiben los líderes (informales, cambiantes, espirituales y tácitos) de este fenómeno son una ofensa y, ante eso, hay que plantar cara. No acepto ni un día más que me traten de imbécil por el hecho de votar cada cuatro años y por pensar que la democracia que tenemos, con todas sus imperfecciones y defectos, es el sistema menos malo para organizar la convivencia colectiva. Ellos tienen todo el derecho del mundo a impugnar la democracia parlamentaria y el sistema de libre mercado, pero no pueden afirmar que la ciudadanía que no comparte sus consignas vive secuestrada. Si lo hacen, se excluyen del diálogo democrático, se encierran en el monólogo autosatisfecho. El respeto por el otro es condición indispensable para cualquier empresa humana. Si su revolución, revuelta o festival no lo tiene presente, ya sabemos qué tipo de oscura meta tienen en la cabeza los que la alimentan.

Quan he llegit els mots “pensen que som idiotes i no ens n’adonem” o “arguments, fal·làcies que es repeteixen cada dia” o “menyspreu, supèrbia i superioritat moral que exhibeixen”, pensava que estava parlant d’aquesta espècie a qui s’ha donat barra lliure per a tot: els tertulians i opinadors, dels quals en forma part. Però veig que no, veig que es refereix als acampats.

En tot cas, discrepant rotundament del que diu, no deixa de ser satisfactori que, per una vegada, alguns tertulians i opinadors que sense saber de (gairebé) res s’atreveixen a opinar de (gairebé) tot, se sentin com ens sentim molts cada dia que els llegim.

2. ¿De qué indignación estamos hablando? Indignados es la etiqueta que se han puesto a sí mismos –con la ayuda de los medios– los reunidos en estas protestas. Perfecto. Pero la indignación no es una ni de un solo color. Yo estoy indignado desde hace un montón de años. ¿Causas? No tengo espacio para todas, pero mencionaré algunas: porque como catalán estoy discriminado negativamente y cada día por el Estado que sostengo; porque como ciudadano he tenido que soportar políticos de una incompetencia clamorosa; porque tengo que aguantar conciudadanos que hacen lo que no dicen y dicen lo que no hacen y, además, quieren darme lecciones de ética; porque no hay manera de remover ciertas castas sindicales, patronales y corporativas que van viviendo del cuento desde hace décadas; porque somos una sociedad donde la aspiración principal es convertirse en funcionario pero, a la vez, despotricamos de la administración; porque nos escandaliza la corrupción política pero callamos ante las mil corrupciones de nuestra vida cotidiana, etcétera. Motivos para indignarse siempre hay y, en estos momentos, más que nunca. Pero no rebajaremos el 40% de paro juvenil con grandes frases ni durmiendo en un parterre, hará falta espabilarse, y hacerlo desde el realismo. Más que leer Stéphane Hessel, los indignados tendrían que estudiar a Tony Judt, un socialdemócrata lúcido y alérgico a las simplificaciones.

Sr. Francesc-Marc Álvaro, em sembla perfecte que el estigui indignat. Algunes de les seves indignacions les podria compartir i les comparteixo. El que no em sembla perfecte és que critiqui a altres indignats per com es comporten, sense oferir cap alternativa a la forma d’indignar-se. El que no em sembla perfecte és que apunti cap als indignats i no cap a les causes i causants de la indignació. El que no em sembla perfecte és que mostri la seva indignació des de la comoditat i el comfort d’una tribuna diària i, segur, excel·lentment remunerada, del diari del sr. Condé de Godó que, recordem, fa ben poc ha estat notícia per un procés de retallada de personal. Era aquesta una manera, sr. Francesc Marc Álvaro, de reduir el 40% d’atur juvenil?

3. Los que dicen hablar en nombre de las acampadas, tarde o temprano, comparan esto de aquí con fenómenos de otros lugares o épocas. Y las comparaciones resultan, más que odiosas, completamente absurdas, ridículas. ¿Es lo mismo una dictadura militar que el sistema político que hoy tenemos en España? La respuesta, para cualquier persona informada, es rotunda. Pero ellos, en cambio, repiten que, en esencia, todo es igual de nefasto. Por elevación, todo es una gran mierda. Les da igual que aquí puedas expresarte y votar y que allí te encierren porque el vecino ha declarado que eres un elemento sospechoso. Les da igual que aquí tengas asegurada la escuela, la cobertura sanitaria y una pensión y que allí vivas en la miseria más descarnada. Toda esta música apocalíptica está bien aliñada con teorías conspiratorias, de gran efectismo; si te falta un cacho de verdad, cita al Club Bilderberg, que siempre proporciona buen aroma.

En una cosa podem estar d’acord: no es pot comparar aquest moviment amb cap d’altre. No es pot comparar la situació d’Egipte amb la de Catalunya. Però és que ningú ho diu això. Llegeixi les demandes de l’Acampada BCN i ho veurà. Fixi’s en el detall no gratuït: “Així que ho farem saber als i les alcaldes i als plens que s’elegeixin el proper dia 22. Els demanarem punt per punt el que segueix (···)”. És a dir, les demandes de l’acampada de bcn es dirigeixen a les persones, en aquest cas alcaldes, que són escollides pel sistema democràtic actual.

Per tant, sr. Álvaro, no aprofiti la seva privilegiada tribuna per a simplificar, si no mentir.


4. Más que el fondo, en estas acampadas lo importante es la forma. Todo es más estético que estrictamente ideológico, aunque esto suene paradójico. Escenificar algo que recuerde las iconografías de la revolución, la reciente de los países del norte de África o la más clásica del Mayo francés, todo depende de los gustos de cada momento. Los medios de comunicación contribuyen poderosamente a facilitar este sesgo a una masa encantada de verse reflejada y amplificada como por arte de magia. Digámoslo claro: sin las televisiones, el éxito de las acampadas sería menor, incluso teniendo presente el papel de las redes sociales. Hay una borrachera mediática que impregna el acontecimiento y desfigura sus proporciones. El criterio de representación de minorías y mayorías queda en suspenso. Esta fascinación por el teatro de la revuelta incluye –es importante– las imágenes de violencia y la épica que puede derivarse de ahí. Un sector de los congregados en plaza Catalunya –no todos– celebró que, finalmente, la policía actuase, lo cual proporcionaba la parte del relato fácil que les faltaba.

Sí. Sense les televisions l’èxit de les acampades hagués estat menor. Però sense les televisions, l’èxit de la manifestació del 10 de juliol de l’any passat també hagués estat menor. Sense les televisions la passió pel Barça seria menor. Sí. Clar que potser que s’adoni que vostè també forma part, i fomenta, aquest teatre que ho magnifica tot. I la pregunta que em faig és: per què posar-ho en qüestió ara? Per què posar en dubte la representativitat de les acampades i no la d’altres mobilitzacions?

I, posats a criticar les magnifcacions que estan fora de lloc, potser que s’apliqui el discurs i no magnifiqui el fet que algú entre els acampats esperés l’actuació policial. Li asseguro, tot i que ja ho sap, que el 99% no ho desitjava.

5. El rechazo al hecho nacional catalán y su agenda exhibido por la acampada de Barcelona no es nada nuevo. Responde a la tradición de la extrema izquierda local, aquella que, en la transición, hablaba del catalanismo como “residuo pequeñoburgués” que destruía “la causa del internacionalismo proletario”. Lo que me hace gracia es la sorpresa ingenua de los sectores más jóvenes y alternativos del independentismo, ansiosos de conseguir el favor de los indignados. Ahora no lo llaman internacionalismo proletario sino revuelta global, pero resulta tan españolizador y provinciano como en 1977.

Aquest argument ha estat una de les majors fal·làcies d’aquests dies. A la Plaça de Catalunya hi ha sensibilitats polítiques de tot tipus. Hi ha gent a qui no li importa el fet nacional català? Sí. Hi ha gent a qui sí li importa? Sí. Hi ha gent que va ser a la manifestació del 10 de juliol? Sí. Hi ha gent que no hi va ser? També. Això vol dir que és un moviment “espanyolitzador i provincià”? Argument de baix nivell, per no dir directament insultant.

D’altra banda, no deixa de ser curiosa aquesta defensa del fet nacional català des d’un diari que ha esperat més de 30 anys de democràcia en fer el pas d’escriure en la nostra llengua (i només després de comprovar que el català ja era competitiu en el mercat de la premsa diària) i que durant la dictadura es va aliniar, sense matisos, amb el bàndol que més ha fet per a què el català com a llengua i, òbviament el fet nacional català, desaparegués.

6. La falta de sentido del humor siempre da miedo. He detectado –sobre todo por internet y Twitter– que hay demasiados acampados que no soportan la crítica y todavía menos si se hace con espíritu satírico. Cuidado, porque cuando falla el sentido del humor y la tolerancia, asoma la oreja del fanatismo. Si desean cambiar el mundo, antes tendrán que reírse un poco de sí mismos.

Falta de sentit de l’humor? Potser sí. Pot ser que la indignació faci aguantar menys coses. Pot ser, també, que aquesta falta de sentit de l’humor vingui donada pel fet que la majoria de comentaris irònics i cínics cap a l’acampada, han vingut de gent com vostè, com el senyor Monzó o com la senyora Rahola, que viuen en una comoditat allunyada de la realitat de la majoria de la gent. Potser és això el que fa que el sentit de l’humor hagi disminuit.

Per anar acabant, sr. Francesc-Marc Álvarao. En el primer punt, criticava els acampats pel seu “menyspreu” cap a la resta. Li recomano que re-llegeixi el seu article. Que analitzi tots els qualificatius amb què defineix les acampades i els acampats, i que després es pregunti qui desqualifica a qui.

Ara sí, per acabar, enllaço un petit post que vaig escriure fa un temps. Crec que ve al cas.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt ben repassat, sí senyor!

Anònim ha dit...

Chapeau Roger! Felicito que internet permeti que li contestis a en Francesc-Marc Álvaro i la seva arrogància. El grup Godó s'hi està lluïnt, en català i en castellà, defensant el sistema, amb poca intel·ligència i dignitat.

Anònim ha dit...

Molt ben argumentat, Roger, bravo. Si és que treu de polleguera la prepotència d'aquesta nova classe o "casta" dels "tertulians"...
Sergi de Maya