...per parlar de comunicació, cultura, política i altres coses que em vinguin al cap, partint d'una frase d'Isaac Newton: "Si he vist més lluny que la resta és perquè he pujat a esquenes de gegants". I és que per a construir, hem de saber valorar el que han fet altres abans.
dilluns, 14 d’abril del 2008
La immigració a Cerdanyola
M'han arribat unes dades sobre la immigració a Cerdanyola que crec que són interessants i que han de fer reflexionar.
La població estrangera a la nostra ciutat, de l'any 2006 a l'any 2007, ha crescut en un 15,72%. En aquest mateix període la població no estrangera ha baixat en un 0,39%. Això vol dir que hem passat d'un 8,95% a un 10,26% de població immigrada en només un any.
Una dada a tenir en compte és l'edat. Hi ha una diferència de 8 anys entre la població immigrada, que té una mitjana de 31,31 anys, i la població autòctona que té una mitjana de 39.39 anys.
La dissecció de les dades per gèneres també és interessant. El col·lectiu de persones immigrades procedents de l'Amèrica Llatina està format majoritàriament per dones. Exemples: per cada colombià resident a Cerdanyola hi ha 1,33 colombianes, o per cada uruguaià hi ha 1,29 uruguaianes. En canvi la immigració procedent de l'Àsia o d'Europa és majoritàriament masculina. Una excepció significativa: la immigració procedent de Rússia és majoritàriament femenina (1,26 russes per cada rus). Sense fer una anàlisi massa profunda, suposo que d'aquestes dades es pot deduir el tipus de feina de les dones immigrants. Per tothom és sabut l'índex de llatinoamericanes que treballen en el sector de la neteja i de la dependència, o l'index de ciutadanes de l'Europa de l'Est que treballen en el món de la prostuitució.
Una altra dada que ens ha de fer reflexionar: el col·lectiu immigrant de Cerdanyola té nivells de formació molt més alts que la mitjana de la població autòctona i, en canvi té un índex d'atur força més elevat. El 2% de les persones immigrades tenen un doctorat, la població autòctona un 0,3%. Pel que fa a persones amb llicenciatura, els percentatges se situen en un 21,1% per uns, i el 6% pels altres. Diplomatures: 6,7% a 3,2%. Batxillerat i FP de segon grau: 28,7% a 20,4%. I, en canvi, les dades d'atur són inverses: un 12-13% en el col·lectiu immigrant, per un 8% de la població autòctona.
I per Cerdanyola una altra dada interessant: la distribució geogràfica del col·lectiu immigrant. Les seccions censals 17 (Banús-Bonasort), 27 (Fontetes, zona carrer González) i 4 (Fontetes, zona antic Drac Roig), tenen un percentatge d'immigració superior al 16%. A les seccions 3 (Avinguda Catalunya i Quatre Cantons), 5 (Fontetes, zona Mercat), 8 (Centre) i 9 (Sant Ramon), el percentage se situa entre el 12% i el 16%. En canvi, en zones com el Turonet, PTV, Montflorit, Guiera i La Clota, el percentatge no supera el 5%. Això vol dir que, tot i que la població immigrada està repartida de forma relativament uniforme pel territori, hi ha zones que estan acollint percentatges molt més alts que altres.
Són dades a tenir en compte per a gestionar bé el repte i les oportunitats que suposa la immigració per una ciutat com la nostra.
Etiquetes de comentaris:
Cerdanyola,
Immigració
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
Interessantíssim.
No sé si respon més a una voluntat per part meva que a una realitat, però tinc la sensació que Cerdanyola és una ciutat on la integració dels nouvinguts és molt poc problemàtica, comparant-ho a altres ciutats com Sabadell, Rubí o Terrassa on crec que la integració ha estat més deficient.
Publica un comentari a l'entrada