dimecres, 9 de març del 2011

Els mitjans de comunicació i ETA. Suspicàcies raonables? (2)


Avui, segona part del post d'ahir. De nou escoltant la ràdio matinera. I de nou notícia dedicada a ETA. Aquest cop amb un to potser fins i tot més alarmista que la notícia d'ahir: "Código rojo de Interpol para uno de los enlaces entre ETA y las FARC".

Fixem-nos en alguns dels elements del titular:

- "Código rojo". No sabem què és. Se'ns explica a dintre de la notícia. No al titular. I és que l'important és el titular. Perquè l'oient matiner de la ràdio amb el que es queda és amb el titular. I què és l'important d'aquest titular? Generar alarma. I, òbviament, les paraules "Código rojo" la generen. Coses, suposo, de la influència del llenguatge cinematogràfic i televisiu bèl·lic propi de la segona meitat del segle XX.

- "Interpol". Tres quarts del mateix. Introducció d'un element internacional que coneixem (sense saber què és) bàsicament a través de les grans pantalles. Però la introducció d'un actor de talla internacional fa que ens prenguem més seriosament les coses.

- "ETA - FARC". Introducció del lligam dels diversos grups terroristes internacionals. Que sigui cert o no el lligam és el de menys. La idea és que, com sostenia Aznar, ens quedi clar que "todo el terrorismo es igual".

I si entres al detall de la notícia ja hi trobes el summum. El "Código rojo" s'ha activat en comptades ocasions. Podem dir, bàsicament, que s'ha activat quan hem tingut al davant a l'autèntic diable: Osama Bin Laden, Josu Ternera, els autors de l'11-M i l'assassí de les nenes d'Alcàsser. Poca broma. Jo he sortit de casa pensant que em trobaria a l'exèrcit al carrer.

Com deia ahir, potser les meves suspicàcies no són fonamentades. Però continuo pensant que, després de molts mesos sense notícies relacionades amb ETA, és sospitós que just ara que s'ha de decidir si Sortu pot participar en les eleccions del mes de maig ens comencin a adoctrinar mediàticament d'aquesta manera.

Hi haurà tercer post demà al matí?

1 comentari:

Noe Ayguasenosa i Soro ha dit...

Roger, no puc estar més d'acord amb tu... la caverna mediàtica treu tota la seva força per impedir el procés democràtic i de resolució del conflicte... i el problema crec és el silenci de les persones progressites que criden no a la Guerra d'Irak i amb aquest tema tenen tanta cura que acaben callant i no sé si atorgant. Gràcies per posar critica a l'adoctrinament