dijous, 13 de desembre del 2007

Menysprear 1.200.000 persones

Aquests dies en què comença a escalfar motors la campanya electoral de les eleccions generals del mes de març, estem assistint a un debat sobre els debats (valgui la redundància) electorals que s'han de televisar durant la campanya.

Podem llegir, veure i escoltar en els diversos mitjans de comunicació, l'enfrontament dialèctic que s'està produint entre PSOE i PP sobre si els debats, els "cara a cara" Zapatero-Rajoy, s'han de donar només a la televisió pública, si hi han d'entrar les privades, quants debats s'han de fer, etc.

Per sospresa meva, ningú es planteja un altre tema: l'exclusió de qualsevol tipus de pluralisme polític en aquests debats. Hi ha una força política que en les darreres eleccions generals va aconseguir 1.200.000 vots. IU, més ICV-EUiA, va aconseguir 1.200.000 vots. I, en canvi, sembla no existir.

Per cada vot d'IU-ICV-EUiA hi va haver, aproximadament, 9 vots al PSOE i 8 al PP. En canvi, la perversa llei electoral fa que per cada diputat d'IU-ICV-EUiA n'hi hagi 33 del PSOE i 29 del PP. I això per no fer altres comparacions que fan, per exemple, que ERC, ambla meitat de vots, tingui 3 diputats més que IU-ICV-EUiA.

Òbviament ens trobem davant d'una situació, no només injusta, sinó democràticament deficitària ja que, en el fons, el que això suposa és que el Congrés dels Diputats no representa de forma precisa la voluntat popular.

Però no seria ara el moment d'intentar acabar amb això? No es podria incloure Gaspar Llamazares en els debats electorals? No es podria acabar, per començar, amb els debats televisats (les reformes electorals quedarien per més endavant), amb aquest greu menyspreu a 1.200.000 persones? Per què es vol excloure la realització d'un debat polític real i plural? Quina por hi ha? A qui beneficia continuar amb aquesta situació de manca de democràcia real?

5 comentaris:

Anònim ha dit...

I després encara ens continuaran incloent en el sac dels "polítics", perquè vegin si no hi ha diferència...
Tendim cap a un model americà en aquest sentit... de màrqueting i de flashos televisius, tristament.

Carles Sampietro Lara ha dit...

Molt bona relfexió.

Anònim ha dit...

Hola Roger,

Sincerament crec que no hi ha voluntat de ningú d´excloure un partit o un altre.

Però si ens hem de fixar que a l´Estat Espanyol hi han molts partits, infinits ( 11 representats al congrés).
Per què incloure IU, i no CiU? Encara que tingui 800000 vots? o ERC? amb 650000? o inclòs el PNV? Tots tres tenen més diputats que IU, encara que no més vots, d´acord.

Però crec que els partits polítics que tenen opció al govern, són dos, us agradi més o us agradi menys.

Potser s´hauria de fer algun debat on tots estiguessin( no dic que no), però crec que el debat fort, el de veritat, el que farà que uns votin al PP i altres al PSOE, serà el debat on s´enfrentin Rajoy i Zapatero, els únics que tenen opcions d´arribar actualment al poder.

Jesús Hernández ha dit...

Roger molt bona reflexió,

David, jo crec que els motius de perquè IU hauria de sortir al debat i no CiU o EAJ-PNV són evidents. IU, més ICV-EUiA,és el tercer grup polític de l'estat espanyol en nombre de vots. A més IU és el que ciència política es defineix com a un Partit d'Àmbit Estatal (Malgrat que no és un Partit i no es presenta en tot l'estat, ja que no ho fa a Catalunya per exemple)i només hi ha tres Partits d'Àmbit Estatal amb representació a les Corts: PSOE,PP i IU-ICV. És evident llavors que han de ser tres els que participessin a un debat estatal: Llamazares, Rajoy i Zapatero.

Perquè no incloure la resta de partits amb representació a les Corts? Perquè la resta són el que en ciència política es coneix com a PANES (Partits Polítics d'Àmbit No Estatal). Aquests partits han de tenir presència en els debats d'Euskal Telebista, TVG o TV3, ja que es presenten a algunes circumscripcions electorals concretes però no al conjunt de l'estat.

A més de tot això, el Roger a fet un apunt molt interessant: la subrepresentació electoral d'IU. Aquesta subrepresentació pronunciada i intencionada (el sistema electoral es va dissenyar per fer desaparèixer al PCE) fa que hi hagi uns dèficits democràtics flagrants. La Bipolarització del debat públic no fa més que augmentar els dèficits democràtics d'aquest estat i que tinguem una "democràcia inacabada".

Roger M. Puig ha dit...

El Jesus ha respost per mi. Res mes a dir.