dilluns, 10 de desembre del 2007

Març 2008: una gran coalició a l’alemanya?



Llegia dissabte a El País, les bases que els “ideòlegs” de la Moncloa estan plantejant de cara a l’estratègia de campanya del PSOE per a les eleccions generals del mes de març.

Parlen, literalment, de com estructurar “el viaje del presidente José Luis Rodríguez Zapatero hacia la moderación”.

Segons aquest article, aquest viatge cap a a la moderació, de moment ja s’ha vist amb tres fets: el fitxatge de Pedro Solbes, l’anunci de suprimir l’impost de patrimoni i la incorporació a la candidatura de José Bono “un guiño” diuen “al electorado más religioso afectado por iniciativas adoptadas en la legislatura como autorizar el matrimonio entre homosexuales o implantar la asignatura de educación para la ciudadanía. En esa línea se incluye, sobre todo, la decisión de no contemplar en el programa electoral propuestas sobre el aborto, la eutanasia o las relaciones con la iglesia”.

Això que anomenen “viatge al centre, o a la moderació”, ho volen fer sense “ahuyentar a la izquierda”. Per això tenen dissenyades campanyes de record dels avenços socials de la legislatura.

Els missatges que volen transmetre, en definitiva són: “en lo económico, tranquilidad. En lo social, seguridad. En lo político, serenidad”.

Tenint en compte que tot això surt del “diari oficial del PSOE”, ens haurem de creure que és veritat.

Avui llegeixo, també, que Alberto Ruiz Gallardón assegura que el programa del PP per a les eleccions serà un programa “radicalmente del centro y con el discurso de un líder que está instalado en la moderación, serenidad y firmeza”.

Sobre el retorn de Bono a la política, Gallardón considera que “es motivo de alegría ya que una persona de su calidad no debía estar fuera de la política”.

Davant de tot això, m’han vingut diverses idees al cap:

En primer lloc, és detestable la perversió del llenguatge utilitzat per a guanyar vots. Ja n’hi ha prou de dir que s’està fent un viatge al centre quan el que s’està fent és un viatge a la dreta. Ja n’hi ha prou d’enganyar a la gent. Si es proposa una política fiscal de dretes, si es proposen candidats de dretes, s’està fent un viatge a la dreta.

En segon lloc, em preocupen força les similituds cada cop més evidents entre el PSOE i el PP. Només cal comparar les declaracions de Gallardón i les línies estratègiques de la Moncloa per a veure-ho. Uns diuen “tranquilidad, seguridad y serenidad” i els altres “moderación, serenidad y firmeza”. És a dir el mateix. Si a Alemanya es va fer la “gran coalició” entre conservadors i socialdemòcrates, per què no pot passar el mateix aquí?

En tercer lloc, sembla que els que som d’esquerres ens haurem de conformar amb campanyes de record dels avenços socials d’aquesta legislatura. De cara al futur, ja ens podem oblidar de més polítiques socials.

Per últim, l'article de El País, acaba assegurant que els estrategues socialistes compten amb que en les generals funcionarà el vot útil per l'enfrontament directe entre Zapatero i Rajoy. Jo, veient el panorama, cada cop tinc més clar que de cara al març de 2008 el vot útil de l'esquerra de debò serà el vot a ICV-EUiA.

10 comentaris:

Carles Rodríguez ha dit...

Todo por un voto.
Les Idees a la brossa. Campanyes per a les "grans masses" (Con Rajoy es posible, ZP...). Tot plegat un insult a la intel·ligència.
Afortunadament no estem als EUA i encara existeixen partits veritablement d'esquerres que no parlen de rebaixar impostos i abandonar allò públic per cedir terreny a les empreses i la iniciativa privada.

Jesús Hernández ha dit...

El PSOE està fent el que se'n diu "nadar y guardar la ropa". per exemple quan un dels cracks mediàtics del PSOE fitxats per fer el programa, Jeremy Rifkin, va dir que aconsellava al PSOE tancar les nuclears, m'imagino a la gent de Ferraz foten una carcajada que es deuria sentir a mitja messeta...

A qui volen enganyar amb tot això?

Roger M. Puig ha dit...

És curiós que la gent del PSc que sempre ve a opinar a aquest blog, en aquest post encara no hagi dit res... Per què serà? aix...

Javi Montes ha dit...

Ja vaig opinar un tema semblant crec que va ser al bloc del Jesús. Això forma part lògicament de la estratègia del partit: les eleccions les guanya el partit que aconsegueix més vots del centre i, per tant, s’està buscant a aquest electorat. A més de moment totes les mesures em semblen bé: la d’incloure a Bono ( en qüestions nacionals i religioses no estic gens d’acord, però com a polític em sembla un dels millors amb diferència) o la supressió del impost de patrimoni ( que augmentarà l’estalvi i així potenciar la inversió), etc.

Per cert em fa molta gràcia que parlis de girar a la dreta quan has defensat un pacte a Cerdanyola obertament amb CIU i d’ amagat amb el PP. Vosaltres sí heu girat a la dreta i de forma descarada...

Roger M. Puig ha dit...

Hola Javi,

T'ho miris com t'ho miris i encara que tu hi estiguis d'acord, les propostes que de moment ha fet el PSOE són de dretes. I, normalment, les propostes i promeses que es fan en campanya són més d'esquerres que les que després realment s'apliquen, per tant, em fa por el que ens ve al davant.

D'altra banda, sobre la situació de Cerdanyola ja n'hem parlat molt, però m'agradaria que em diguessis què s'ha fet a Cerdanyola que es pugui qualificar com a política de dretes. Si m'argumentes políticament que les polítiques que estem fent des de l'ajuntament són de dretes, potser t'hauré de reconèixer que som de dretes. Però crec que no tens arguments sobre això (i no confonguis polítiques que a tu no t'agraden amb polítiques de dretes).

Jo crec que hi ha molta diferència entre dir que algú és de dretes en funció d'amb qui fa pactes de govern (el cas de Cerdanyola) o dir que algú és de dretes en funció del que fa o del que diu que farà (el cas del PSOE).

PD: Si el Salvador Sostres et sembla el millor columnista amb diferència, no m'extranya que el Bono et sembli dels millors polítics amb diferència :p

Javi Montes ha dit...

Per exemple no votar a favor de la moció de Minuts Menuts? ELs arguments contraris van ser d'un conservadurisme absolut. A més, a Sant Cugat, el tripartit que està a la oposició va dur la mateixa moció conjuntament, en canvi, el tripartit que a Cerdanyola us agrada més, la va votar conjuntament, però en contra, clar.

Roger M. Puig ha dit...

Amb el tema de minuts menuts l'argumentació per no votar-ho a favor va ser que el programa d'actuació de la regidoria ja contenia, a grans trets, el que proposava la moció.
Si això és ser de dretes...

Javi Montes ha dit...

¿ I la resposta de la Consol Pla? ¿No la recordes? Si s'hagués votat la moció de retransmetre els plens per internet ara podríem sentir el tall i penjar-ho al bloc.

Esther ha dit...

Roger,
et puc assegurar que no hi ha res semblant a la regidoria

potser en el futur i sota pressió hi haurà

Anònim ha dit...

Em vaig veure obligat a contertar aquest post d'en Roger. Aquí trobareu la resposta:

2008: Govern d’esquerres

El dia 11 de desembre en Roger Morales, assessor de l’alcalde de Cerdanyola, signava un article que m’he vist amb la obligació moral de contestar. En Roger és un bon polític, compromès, d’esquerres i al menys per mi un dels valors de futur de la política de la nostra ciutat.

Ho dic, perquè no vull que s’entengui aquesta “resposta” com una picabaralla entre dos polítics, res més lluny de la meva voluntat, però crec que, el Roger, en l’esmentat article, es va equivocar. Intentaré respondre algunes de les seves reflexions amb serenitat però amb contundència. És necessari.

El rerefons de tot el seu article és la crítica a la suposada estratègia d’alguns partits a posar la retòrica per davant de les polítiques, a guanyar vots com sigui, inclús renunciant a la pròpia ideologia. Crítica que culmina amb la sempre i ja coneguda por del seu partit al “vot útil”. Fins aquí, Roger, perfecte, no ho comparteixo però com no podia ser d’una altra manera respecto el teu punt de vista, el que no puc respectar són algunes insinuacions que em semblen irresponsables:

1. El PSOE no és el PP, i ni Zapatero és Rajoy, ni Maria Teresa Fernández de la Vega és Zaplana o Acebes. Crec que la afirmació és tan evident que sobren explicacions.

2. Quan parles de perversió del llenguatge et diré que pervertir el llenguatge és dir que IC-V és “l’esquerra de debò”. Mai m’he atrevit a dir que ningú sigui més o menys d’esquerres que altre. Em sembla inclús de mala educació i demano respecte per a aquells, per cert la majoria, que se senten d’esquerres i que democràticament elecció rere elecció prefereixen l’opció socialista a la proposada per IC-V, per cert, partit al que respecto i amb el que Governem de forma satisfactòria el país.

3. Insinuar que l’explicació de les polítiques socials del Govern Zapatero és senzillament un “record” em sembla directament mentir. L’agenda social d’aquest Govern ha estat “impecable” i t’acceptaria l’esmena de “més que acceptable” i ho continuarà sent. Per cert, agenda social portada a terme amb els vots i el suport del teu partit.

4. Afirmar que el projecte de Zapatero és un projecte de dretes fa que de les teves paraules emergeixi, ara i aquí sí, un electoralisme impropi d’un dirigent d’esquerres com tu.

5. Que un polític d’esquerres com tu, escrigui un article sobre les properes eleccions generals i es dediqui en exclusiva a criticar Zapatero sense dedicar ni una paraula a denunciar l’actitud i les propostes del PP sí que és lluitar de forma irresponsable per un grapat de vots.

Roger no pateixis, la gran coalició entre dreta i esquerra que es va produir a Alemanya no es produirà a Espanya, i molt probablement Zapatero serà President, també amb el suport del teu partit, estic convençut.

Per desgràcia aquest tipus de coalició sí que dirigeix la nostra ciutat, on IC-V –l’esquerra de debò- governa amb la dreta catalana i la dreta espanyola, cosa que és plenament legítima, però que no et legitima per parlar molt de coalicions esquerra-dreta. I perquè no se m’entengui malament, no igualaré mai Toni Morral a Antonio González. Seria demagògic i et demano que tu també adoptis aquesta actitud a l’hora d’afirmar que Zapatero té un projecte de dretes com el del PP i Rajoy

No vull acabar demanant el vot per ningú, encara no és el moment, tot i que comprendràs que vull un govern d’esquerres per Espanya, i convindràs amb mi que això no passa per la Presidència de Mariano Rajoy.


Víctor Francos Díaz
Coordinador d’Acció Política i Municipal
PSC Cerdanyola del Vallès