dimarts, 1 de maig de 2012

Por vs alegria. Per cortesia de Felip Puig


Entro al Metro i veig anuncis que la parada d'Universitat està tancada. Baixo a Passeig de Gràcia. Primera imatge: 9 furgonetes de policies antiavalots. Primer so: un so ja tristament conegut a Barcelona, l'helicòpter.

Baixo per Rambla Catalunya i agafo Ronda Universitat. Ja es veu que alguna cosa passa. La gent camina cap a Plaça Universitat amb certa prudència, mirant cap al fons. Dues furgonetes de la Guàrdia Urbana tallen el pas a l'alçada de Balmes i obliguen els cotxes a girar a l'esquerra. Avanço uns metres i em trobo un grup de 10 o 12 policies secrets. Els "secretes". I penso, "la gràcia d'un policia secret és que no se'l reconegui. Aquí encara no ho han entès". La sorpresa la tinc al darrera: un altre grup de joves atlètics policies de paisà. Secrtes? No. Porten un braçalet groc fluorescent on s'hi llegeix: Policia. M'estranya: si van de paisà, per què porten aquest braçalet?

A uns 50 metres de la Plaça Universitat els Mossos d'Esquadra obliguen a anar per la vorera. Comencen els controls i els escorcolls. Exagerats, provocadors. Tinc la sort d'anar amb pantalons, camisa i jaqueta. No m'aturen. Si arribo a anar amb dessuadora i motxilla, m'haguessin aturat, segur. Veig ben bé 50 identificacions. Arbitràries. Després veig que aquests controls també els fan al carrer Pelai i a la Gran Via. No sé si també es donen a l'altra banda, a Ronda Sant Antoni.

Al mig de la plaça uns quants centenars, pocs, de manifestants. Ambient festiu. Però indignat. Perquè en el trajecte, el meu (com el de tothom), del metro a la Plaça Universitat l'ambient és de por. De repressió. De control. Perquè, a més de tot això, s'identifiquen molt clarament, més que mai, desenes de policies infiltrats entre els manifestants. Podeu veure a la foto com anaven vestits. Aquest és l'ambient de por generat i imposat per Felip Puig. Aquest és l'ambient de por que alguns periodistes de la premsa oficialista (com ja era en temps de Franco) havia anunciat/convocat.

Minuts després veig, davant meu, i a la Ronda Universitat, una de les dues detencions que hi ha hagut. I, sincerament, tinc la sensació que ha estat provocada pels propis Mossos. Imagineu l'escena que jo veia a certa distància: Concentració tranquil·la a la plaça. De sobte crits i 15 o 20 persones que semblaven manifestants (alguns encaputxats) s'emporten detingut a un nano. Fins llavors, no hi havia tensió. Llavors, sí. Però per poca estona.

I aquí és on crec que avui Felip Puig i companyia han rebut una lliçó per part de la ciutadania: malgrat el clima de por; malgrat el clima de repressió; malgrat les identificacions arbitràries i injustificades; malgrat tot això, la manifestació s'ha desenvolupat sense cap problema. És més, malgrat la violència imposada en l'ambient per part de la policia catalana, la manifestació ha estat festiva i, finalment, molt concorreguda.

Demà, alguns, no tindran els titulars que voldrien. I no serà perquè els seus no ho hagin intentat.

Cap comentari: