dimarts, 16 de febrer del 2010

El grup municipal d'ICV-EUiA abandona el ple de pressupostos per tractar-se d'una convocatòria il·legal

Davant l’incompliment dels requeriments legals en la convocatòria del ple extraordinari de pressupostos de dijous 11 de febrer de 2010 (l’expedient no estava complert en el moment de la convocatòria) el grup d’ICV-EUiA ha demanat que el punt 3 (Aprovació del pressupost general de l’Ajuntament de Cerdanyola per a l’exercici 2010), quedi sobre la taula. La nova majoria absoluta (PSC-CiU) s’hi ha negat i en conseqüència els regidors d’ICV-EUiA i també del grup del PP, han abandonat el Ple. Els regidors del grup municipal d’ICV-EUiA no hem volgut participar d’un Ple de pressupostos la convocatòria del qual es troba fora de la legalitat, perquè ens hauria semblat incoherent i mancat de la responsabilitat que el nostre càrrec exigeix. La mateixa responsabilitat i coherència porta al grup d’ICV-EUiA a veure’s en l’obligació de presentar un recurs de reposició dels pressupostos.

Dit això, també considerem molt important esmentar la manca de voluntat política i democràtica que ha mostrat el govern de la ciutat: rebuda la informació que, prèviament a l’expedient, se’ns havia fet arribar, vam creure necessari presentar propostes de modificacions d’aquest pressupost. No han volgut negociar-les: el portaveu del nostre grup municipal va rebre el mateix dia del Ple la comunicació, per part del govern, que no s’acceptava cap de les nostres propostes. Aquesta comunicació se’ns va fer arribar a les 17 hores i 49 minuts, això és, una hora i onze minuts abans de l’inici de la sessió plenària. Així doncs s’ha ignorat l’oposició i, per tant, l’exercici del dret legítim de representació dels ciutadans i ciutadanes que tot grup municipal ha de dur a terme.

En conseqüència, considerem aquest un incident lamentable, fora de lloc tant des d’un punt de vista ètic com legal. Com ja hem comentat, prendrem les mesures oportunes presentant el recurs de reposició.


Grup Municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa a l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.

3 comentaris:

David Chaparro ha dit...

És una vergonya l'actitud de PSC-CIU a Cerdanyola, ni respecten l'oposició ni respecten les normes!!

Unknown ha dit...

Roger, eludes la cuestión de fondo que se plantea y en mi opinión te quedas en la forma, que aun siendo importante, no creo que un partido político como ICV tenga que hacer permanentemente política apelando a las formas y no entrando en el fondo de los temas de interés de la ciudad, y me explicaré.



Supongamos que en este tema que planteas, efectivamente el expediente no estaba completo al faltar documentación, los presupuestos de las empresas municipales y el informe de intervención.

Ante esta situación yo me pregunto:



¿Es causa de suspensión del Pleno?.



Yo no lo sé y parece que lo decidirá un juez, por tanto no haré interpretaciones.



¿Quiere esto decir que la oposición no tenia la información para afrontar el Pleno de presupuestos?



Evidentemente la respuesta es no, y lo manifiesto contundentemente porque los grupos que se ausentaron, hicieron la semana anterior una rueda de prensa dando datos presupuestarios, pero es más, en la comisión informativa previa que se realiza días antes del pleno ninguno de los dos grupos manifestó la falta de información, que yo entiendo que seria la única razón alegable para poner en marcha una espantada como la que hicieron.



¿Esta es la primera vez que pasa en un pleno municipal una situación de este tipo?



La respuesta nuevamente es no, tal es así que los funcionarios municipales todavía ríen ante la desfachatez que hay que tener para decir y hacer sin rubor lo que venia siendo habitual en sus plenos, y que supongo que por una mayor responsabilidad, pero también por sentido común los otros grupos municipales nunca habían hecho.



Valga decir aquí, que para que al Sr. González le diera vergüenza tomar una medida como la que tomaron PP y ICV, argumentado que habitualmente ya pasaba estas cosas y que era un tema menor, querrá decir algo.¿ No?



Que los informes técnicos preceptivos y obligatorios, los de Intervención y Secretearía fueran favorables a la propuesta de presupuestos, querrá decir algo,¿no?



En definitiva Roger, respeto a la ley todo. Pero también respeto a las instituciones y a los ciudadanos por parte de los que los representan , porque de manipulaciones de la realidad local ya estamos saturados y para ver espectáculos ya nos vamos al circo.

Roger M. Puig ha dit...

Hola Josep,

Crec que no et conec, cosa que és estranya en un món petit com és el de la política de Cerdanyola. Com a mínim no recordo cap Josep que s'expressi en castellà en aquest àmbit. Però vaja, aquest no és el tema central.

Tu creus que eludeixo la qüestió de fons del tema i que només em quedo en les formes. És la teva opinió. Però, sincerament, hi ha moltes vegades en les quals les formes són la qüestió de fons. I aquest és un dels casos.

Nosaltres considerem que no podem participar d'una cosa que creiem que és il·legal. Perquè llavors estariem incorrent nosaltres també en la il·legalitat que denunciem. Si després es demostra que la convocatòria del ple era legal, el problema serà nostre. Però mentre tinguem el convenciment de la il·legalitat del ple, no hi podem participar.

Si llegeixes bé el nostre comunicat, veuràs que el diem és que l'expedient del ple no estava complert en el moment de fer la convocatòria del ple. I això contradiu el que exposa la llei de bases del règim local. Nosaltres teniem la proposta de pressupostos en concret des del divendres 29 de gener a la tarda. Per cert, el govern s'havia compromès a lliurar-los el dia 20 (22 dies, deien, abans del ple en que s'havien d'aprovar). Al final van pensar que amb 12 dies l'oposició ja en tindria suficient.

I aquí vull entrar a la qüestió que menciones del respecte institucional. Creus que és una mostra de respecte que el grup principal de l'oposició presenti al·legacions a un tema tant important com els pressupostos i el govern no digui res fins una hora i onze minuts abans de començar el ple? És una mostra de respecte que, a més d'això, no es contempli cap de les propostes que feia el principal grup de l'opisició?

Sincerament, Josep, quina és la qüestió de fons: Que es convoqui il·legalment un ple? Que el govern menyspreï de foprma absoluta la tasca de l'opició? Que l'oposició abandoni el ple per considerar-lo il·legal? Que cadascú valori.

PD: David, sí que és una vergonya, sí. Què hi farem!