dimecres, 5 de desembre del 2007

Preparant pactes futurs?


S'acosta la campanya de les properes eleccions generals i, malauradament, no comencem massa bé. Sobretot per part del PSOE.

I ho dic per dues notícies que hem pogut veure avui a la premsa:

D'una banda, José Bono diu que torna a la política perquè a Catalunya ja no hi governa en Maragall i perquè s'ha produït un gir respecte la situació d'ETA. Si aquesta ha de ser la línia política a seguir per part del PSOE, en ZP parlant sobre la plurinacionalitat de l'Estat espanyol perd qualsevol tipus de credibilitat.

I, per l'altra, el propi ZP promet que si guanya les eleccions eliminarà l'impost sobre el patrimoni. En aquest cas perd tota credibilitat el discurs d'esquerres de ZP.

Veient aquestes propostes sembla que, o bé ZP oblida amb qui ha de pactar les polítiques o bé, precisament no ho oblida i està preparant el terreny per a un futur pacte de govern amb CiU o, per què no, amb el PP.

11 comentaris:

Sergio ha dit...

Estos dos movimientos yo los entiendo como un repliegue hacia el centro. En mi opinión, el PSOE está buscando el voto del centro.

De todas maneras aunque no haga nada el PP creo que está en el peor momento desde hace muchos años. El baluarte que creían desde Génova que tenían en la figura de Jiménez Losantos se ha convertido en oposición. Sí, sí, oposición... Los fanáticos oyentes de "Fedeguico" son auténticos seguidores con carné que rinden culto a la personalidad de este fantoche y a la COPE... Atención! Ya no al PP! No ha Rajoy...

Yo veo que las cosas van por este camino... El PSOE ganará, pero no por mayoría.

Espero que de una vez por todas Izquierda Unida aproveche el voto disconforme con este giro al centro de ZP, y sea capaz de mantenerse (ya no digo crecer) en el más que probable descalabro en el Congreso.

Jesús Hernández ha dit...

Com diu sàviament Joan Herrera, a qualsevol estat normal dirigit per no liberals, un ministre diu que està satisfet de reduir la despesa social (com va dir Solbes al País del 22 de juliol d’enguany) i hi ha un dalt a baix.

La política econòmica del PSOE cada vegada és més liberal: reduccions de trams d’IRPF, eliminació d’impostos. La seva política antiterrorista de mà dura i no d’entesa. La seva política social de xecs i no de drets. La seva visió de l’estat ha passat de filtrejar amb el federalisme abans del triomf de la derrota d’Aznar a atrinxerar-se al seu actual centralisme jacobí.

Diuen que els càrrecs canvien a les persones (i que per això Montilla s’ha fet nacionalista), però en el cas de ZP no crec que sigui el càrrec sinó unes “amistats perilloses” que el separen cada dia més d’un projecte innovador i valent d’una Espanya més plural i més social. Al 2004 vaig celebrar la derrota de la dreta. Al 2008 guanyi qui guanyi tindré poc a celebrar, ja que sense un socis que el tirin de les orelles, que el pressionin i li exigeixin polítiques socials i redistributives (com ha fet fins a l’extenuació IU-ICV en aquest mandat amb major o menor fortuna), El PSOE és “más de lo mismo”.

Javi Montes ha dit...

Como bien ha dicho Chache, estas medidas lógicamente son para ganar el voto del centro, ya que el de la izquierda (desgraciadamente para el partido política al que representáis)creo que está bastante asegurado, debido a la política que se ha llevado a cabo hasta ahora: aumento SMI, Ley de dependencia, matrimonio homosexsuales, regularización inmigrantes, etc.
En cualquier caso, yo no creo que tenga que ser negativo suprimir el impuesto de sociedades, un impuesto que tiene como objetivo controlar el patrimonio ( al igual que el IRPF controla la renta)y que, como todos sabemos, no lo consigue. Esto provoca que los grandes perjudicados sean los de siempre: las clases medias; las altas ya tienen buenos mecanismos para evitar pagar dicho impuesto. Además, el objetivo de esta supresión es estimular el ahorro, el cual, como sufrimos todos los españolitos de a pie, sabemos que es mínimo a día de hoy.

En cuanto a las elecciones, creo que a día de hoy la victoria socialista está asegurada ( y por una diferencia mayor que en 2004), a no ser que pase algún suceso que pueda movilizar masivamente al voto de la derecha y que el de la izquierda se quede en casa.

Por cierto, parece que hay diferencias importantes entre ICV y IU por nombrar al diputado 3 del congreso... no sé si sabéis algo.

Javi Montes ha dit...

Me he olvidado comentar que lo único que me preocupa de la medida, es saber como se va a compensar a las CCAA, ya que este es un impuesto cedido. ZP aún no lo ha dicho...

Roger M. Puig ha dit...

Bon intent de dribling aixo de comentar la suposada polemica entre ICV i IU, pero no cola.

Em sembla que proposar mesures de dretes argumentant que l'electorat d'esquerres ja el teniu assegurat es una mica frivol.

Hi ha qui diu que es pot ser economicament de dretes i socialment d'esquerres. Jo no ho crec. Una cosa va lligada a l'altra. I Solbes fa politica fiscal de dretes i, pel que sembla, ZP li segueix la linia.

Malament anem.

Anònim ha dit...

No es cap secret que el PSOE aposta obertament per la majoría absoluta. Aquestes intervencions davant dels mitjans de comunicació defineixen els eixos principals del que será el programa electoral d'en ZP. Un autèntic gir liberal per recollir un major nombre de vots del "centre". Ells hauran fet els seus "càlculs" i han cregut, com deia el Javi, que el vot de l'esquerra, dels treballadors i les treballadores, el tenen més que garantit. A les "tertúlies" radiofòniques tornen a sonar campanes de "majoria absoluta".

Rajoy, com sempre, tot un "catxondo" (m'agrada pensar en el Rajoy del "Polònia"...jejeje). Avui ja ha anunciat que el PP també suprimirá l'impost de patrimoni. Esperem que la precampanya i la campanya electoral no es converteixin en un "más difícil todavía".

Jo també espero que IU aprofiti el vot disconforme amb el gir liberal del PSOE. En qualsevol cas, IU no només hem de buscar recollir aquests vots, sinó plantejar un programa "clàrament d'esquerres" que ens permeti recuperar recolçament social "perdut" i també movilitzar a sectors de treballadors i joves que actualment es troben en l'abstenció.

Finalment, dir que eliminar l'impost de patrimoni estimula l'estalvi és força agosarat (com deia el Buenafuente). L'estalvi de qui? De les famoses "classes mitges" tant invocades per defensar aquestes polítiques? Potser caldria tenir en compte als cada cop més amplis sectors de mal anomenats "mileuristes" que ni tan sols s'imaginen poder disposar d'un patrimoni suficient com per haver de pagar aquest impost. Perqué, recordem com és actualment, estem parlant de patrimonis a partir de 120.000€, sense tenir en compte l'habitatge habitual. Jo, personalment (i com jo, molts joves, "el futur del país" que dirien alguns) no tinc gaires espectatives de poder pagar algun dia aquest impost... Què se n'ha fet de la "progresivitat" de la pressió fiscal?

Anònim ha dit...

Javi, podries indicar quins mecanismes utilitzen les classes altes per evitar el pagament de l’impost de patrimoni? El 41% de la recaptació d’aquest impost és dels declarants que tenen un patrimoni superior a 1 milió d’euros el 6’5 % del total. L’impost que si afecta pràcticament només a les classes mitges, ja que les herències d’empreses “familiars” no paguen, és el de donacions i successions, que ja han tret gairebé totes les CCAA excepte la catalana on maneu vosaltres. Prou demagògia.

Jordi Garriga i Molinera ha dit...

Bé, em fa la impressió que el PSOE ja s'ha tret el maquillatge i es mostra com el que és: Un partit liberal amb propostes econòmiques massa pròximes a les de la dreta.

Altra cosa és que l'electorat d'esquerres els passi factura: Entre el famós vot útil (el que provoca el pànic al retorn del PP al poder) i determinats clientelismes la cosa no està gens clara.

El que sí està clar és el paper d'ICV: Ser (una altra vegada) la garantia de polítiques d'esquerres i ecologistes de debò... amb H d'Herrera ;-P

Anònim ha dit...

El Joan Herrera representa actualment ICV-EUiA al Congrés, no només ICV ;-) En qualsevol cas, la garantia de polítiques d'esquerres serà un ampli grup parlamentari d'IU. Jo, sóc optimista...

Ivan González ha dit...

Claramente el PSOE se encamina hacia la derecha (yo lo del centro no me lo acabo de creer)usando un discurso demagogo (eso de que la desaparición del impuesto favorecerá a las clases medias)a la vez que se señalan a si mismo como el gran partido de izquierdas.
El problema de este pais surge del bipartidismo que parece nos obliga a elegir entre un partido social liberal o la extrema derecha del PP. Creo que es imprescindible que partidos como IU trabajen para convertirse un autentico referente de la izquierda y consigan presionar al PSOE.

Eliminar impuestos es de derechas...

Anònim ha dit...

Per aportar dades al debat sobre la supressió de l'impost de patrimoni, aquí teniu un link interessant: http://www.rebelion.org/noticia.php?id=60257.

Salut!!